Фототерапія — використання штучних джерел ультрафіолетового   випромінювання з лікувальною метою.

Природна фототерапія (геліотерапія) емпірично застосовувалась тисячі років тому, ще в стародавньому Єгипті та Індії, шляхом втирання у шкіру чи прийому всередину екстрактів рослин (таких як Ammi Majus, Psoralea Corylifolia), які містять природні фотосенсибілізватори, з подальшим опроміненням на сонці. Але і в даний час існує практика природної фототерапії, в основному на курортах на мертвому морі, в Індії, південній америці та інших кранах.

В Україні геліотерапія використовується на берегах Азовського моря, та соляних озерах Закарпаття. Незважаючи на непоганий терапевтичний ефект, геліотерапія має свої обмеження, так спектральний склад сонячного УФ досить варіабельний та залежить від погодних та кліматичних умов, пори року. Крім того, широкий спектр сонячного УФ підвищує ризик можливих побічних ефектів.

Ці факти спонукали до створення штучних джерел УФ-випромінювання. Це стало можливим із розвитком науково-технічного прогресу в першій половині XX століття.Апаратна фототерапія у лікуванні псоріазу була запропонована Goeckerman у 1925 році. Його метод полягав у аплікації з чистого камянно-вугільного дьогтю, з послідуючим опроміненням ультрафіолетом. Цей метод став стандартом лікування важких форм псоріазу на півстоліття.

Згодом, на початку 1970-х років було запропоновано використання УФБ у слабоеритемних дозах для лікування розповсюджених форм псоріазу (в першу чергу — бляшкового та краплевидного).

В 1974 році було запропоновано методику фотохіміотерапії ПУФА з використанням пероральних фотосенсибілізаторів (зокрема 8-метоксипсоралену).

В 1989 році для фототерапії ряду захворювань було запропоновано вузькосмугову УФБ фототерапію із спектральною характеристикою 311 +/- 2нм.,яка проводиться в нашому медичному центрі.

В 1997 році вперше представлено ексимерний лазер із спектральною характеристикою 308нм для фототерапії обмежених форм псоріазу та інших захворювань.