Атопічний дерматит відноситься до найчастіших хронічних дерматозів у дітей і дорослих, негативні соціальні аспекти якого важко переоцінити . За результатами ряду досліджень було встановлено, що в середньому кожен хворий переживає в рік 9,2 загострень з сумарною тривалістю 136,2 дня.

У кожного шостого дорослого пацієнта атопічний дерматит є перешкодою на шляху розвитку його карєри, а кожен десятий піддається дискримінації на своєму робочому місці. Ураження шкіри видимих ​​ділянок — обличчя і шиї — має місце у 70% хворих. Від 50 до 70% пацієнтів та їхніх родичів постійно перебувають у стані очікування чергового загострення , відчуваючи при цьому фобію відносно зовнішніх стероїдів. Крім того, хворі атопічний дерматит , в тому числі і діти, обмежені в заняттях спортом, повсякденної діяльності та дозвіллі.

Все більшу увагу дерматологів привертають методи УФ-терапії Фототерапія досить давно розглядається в якості одного з напрямків лікування хворих на атопічний дерматит. Останнім часом в терапії шкірних хвороб стали активно застосовуватися переважно вузькі спектри УФ-випромінювання, що вибірково діють на структури шкіри з менш вираженими побічними ефектами (а саме, УФБ-промені вузького спектру 311 нм), які мають вплив на епідермальні кератиноцити, імунну систему, мають протизапальну та імуномодулюючу дію. Є дані, що вказують на клінічну ефективність і гарну переносимість методу вузько смугової середньохвильової ультрафіолетової терапії хворих  атопічний дерматит.

Останні дослідження показали, що хвилі 311 нм дають максимальний терапевтичний ефект при мінімальній ерітемній дозі (почервоння шкіри) і фототоксичності.

Стійке вирішення шкірних проявів, збільшення тривалості ремісії, скорочення тривалості чергових загострень і їх менш важкий перебіг, що супроводжується позитивною динамікою імунологічних показників, відзначається у пацієнтів при використанні в комплексному лікуванні вузько смугової  УФ-фототерапії (311 нм).