Вітіліго–хронічне захворювання шкіри. При вітіліго меланоцити (клітини, які синтезують пігмент в шкірі) руйнуються і на шкірі з’являються білі плями на  різних частинах тіла (обличчя, тулуб, кінцівки, статеві органи).

Подібні ураження також можуть з’являтися на слизових оболонках (внутрішня поверхня рота і носа), сітківці  ока. Волосся, яке росте на уражених ділянках, іноді стає білим.

Хвороба може розпочатися в будь-якому віці, але в 70 % випадків – до 20 років.

Передбачити, як розвиватиметься вітіліго неможливо. У деяких людей депігментовані плями не розповсюджуються, інколи зникають; в інших прогресують – поширюються на інші ділянки тіла.

Дана патологія не контагіозна , не впливає на функціональний стан органів та систем, проте виникає при ній косметичний дефект помітно знижує якість життя пацієнтів. В даний час ще не розроблена терапія , яка призводить до повного виліковування . Найбільш ефективним методом лікування вітіліго є ультрафіолетова або фототерапія .

Лікування вітіліго займає багато часу. Вибір лікування залежить від кількості білих плям, їх розташування, розмірів, розповсюдженості

Селективна фототерапія призводить до репігментації при вітіліго за допомогою двох різних механізмів: 1) викликає локальну імуносупресію, для запобігання загибелі меланоцитів; 2) відновлення пігментації допомогою збільшення кількості меланоцитів. УФВ опромінення може викликати активність Т-регуляторних (супресивний) клітин. УФ активує стовбурні клітини меланоцитів, присутні у волосяних фолікулах і міжфолікулярних епідермісі. Найбільш відчутний лікувальний ефект спостерігається при наявності вогнищ в області обличчя, шиї,тулуба і проксимальних відділів кінцівок. При локалізації на пальцях рук і ніг ефект менш виражений.

Крім того, краще реагують на лікування вогнища , що виникли не більше , ніж 2-5 років тому. Для досягнення доброго ефекту потрібно від 30 процедур , з періодичністю 2-3 рази на тиждень. Дозволено для лікування дітей.