Еластографія є новою технологією візуалізації м’яких тканин, яка дозволяє оцінювати еластичність тканин органу, що досліджується або новоутворення на основі відмінностей їх еластичності. За допомогою даної методики можна оцінити стан поверхнево розташованих органів, таких як молочні залози, щитоподібна залоза, лімфовузли, м’які тканини, органи мошонки, а також при дослідженні органів малого таза у жінок (матки і придатків, сечового міхура) при проведенні трансвагінального дослідження та у чоловіків (передміхурова залоза (простата), сім’яні пухирці, сечовий міхур) при проведенні трансректального дослідження.

Основне завдання еластографії — диференціальна діагностика між злоякісними і доброякісними новоутвореннями та розподіл пацієнтів на 2 групи: які підлягають біопсії і, які підлягають динамічному спостереженню.

В нашому центрі, на сьогодні, впроваджена та проводиться Ультразвукова еластографія щитоподібної залози. Методика використовується в ендокринології як технологія, яка дозволяє відрізнити рак щитоподібної залози від доброякісних утворень (аденома, колоїдна кіста, тощо). Завдяки еластографії можна виявити дрібні непальповані вузлики в щитоподібній залозі.

Основними перевагами еластографії є:

  • висока  точність визначення природи об’ємних утворень;
  • виявлення дрібних, не пальпованих утворень  щитоподібної залози;
  • оцінка стану регіонарних лімфовузлів;
  • наявність додаткових критеріїв доброякісності процесу, які виявляє еластографія, дає можливість зменшити число необґрунтованих пункцій.

Показання для проведення еластографії щитоподібної залози:

  • уточнення природи утворень щитоподібної залози (колоїдних кіст, аденом, раку, тощо);
  • оцінка стану регіонарних лімфовузлів.

Як готуватись до обстеження – підготовка до обстеження не потрібна.

Як направити пацієнта на обстеження– якщо Ви впевнені, що пацієнт потребує УЗД щитоподібної залози з функцією еластографії, будь ласка, вкажіть це в направленні, якщо ні – просто направте його на УЗД щитоподібної залози до нашого закладу, попередивши його про даний метод, і вже наш спеціаліст вирішить, чи є необхідність в проведенні еластографії у конкретного пацієнта.

Як  інтерпритувати отримані результати – пацієнту, який пройшов еластографію щитоподібної залози в нашому закладі, на руки буде видане заключення, яке містить, як добре відому Вам інформацію при загальному УЗД, так і інформацію по еластографії у вигляді класифікації за TIRADS (американська шкала градації ризику злоякісності), яка була прийнята до використання і в Україні. На зворотній стороні даного листа, ми додаємо таблицю класифікації TIRADS, для зручності в трактуванні результатів нашого заключення.

Якщо Ви бажаєте записати пацієнта на обстеження, телефонуйте: (0472) 56-07-07, 56-08-08

Якщо Ви бажаєте поспілкуватись зіспеціалістом нашого центруз приводу даної методики,  телефонуйте: (0472) 56-95-78, 0949850578

Реєстратура медичного діагностичного центру «ЛУР» знаходиться: Перша Черкаська міська лікарня, м.Черкаси, вул. Дахнівська, 32, корпус стаціонару (перший поверх).