Еластографія молочних залоз – це новий сонографічний метод візуалізації, котрий дозволяє отримати додаткову інформацію про стан органу на додаток до УЗД та мамографії. Метод еластографії дозволяє не інвазивно визначити щільність новоутворень. Компресійна еластографія виконується на обладнанні для УЗД з спеціальним програмним забезпеченням, який, на сьогодні, вже доступний в «Медичному діагностичному центрі «ЛУР». Цей метод може істотно поліпшити можливості диференційної діагностики доброякісних та злоякісних пухлин молочної залози, тим самим уникнути біопсій доброякісних новоутворень.

Суть в тому, що будь-яка тканина, має ту чи іншу ступінь жорсткості.Високу еластичність мають доброякісні утворення (кісти , фіброз), ракові клітини мають більш жорстку(в десятки разів перевищують норму еластичності),тому структура їх виглядає зовсім інакше.  Під час УЗД промінь апарату «сканує» тканини досліджуваного органу, оцінюючи еластичність кожної ділянки. Далі на екран монітора виводиться зображення:

— Зелений і червоний колір на екрані характеризує еластичні тканини (здорові).

— Синій колір характеризує жорсткі (злоякісні).

У разі проведення компресійної еластографії оцінюється жорсткість самої освіти і прилеглих тканин, а також їх розмір. Всі характеристики методу повинні бути у відповідності до стандартів BIRADS (Американського об’єднання радіологів) .

Основними перевагами еластографії є:

  • Швидка діагностика і диференціювання доброякісних і злоякісних утворень у молочній залозі.
  • Інформативний результат обстеження в найкоротші терміни.
  • При виявленні доброякісної пухлини немає необхідності проводити біопсію..
  • Безболістність обстеження.

                             Показання для проведення еластографії  молочних залоз:

  • Навність пальпованого утворення в молочній залозі для уточнення його природи.
  • Утворення схожого з кістою або фіброаденомою.
  • Утворення в молочних залозах, які не можна виявити методом пальпації.
  • Наявність склерозуючого аденозу , кальцинозу молочних залоз.
  • Запалення або збільшення регіонарних лімфатичних вузлів.

Як готуватись до обстеження – підготовка до обстеження не потрібна.

Як направити пацієнта на обстеження – якщо Ви впевнені, що пацієнт потребує УЗД молочних залоз з функцією еластографії, будь ласка вкажіть це в направленні, якщо ні – просто направте його на УЗД  молочних залоз до нашого закладу, попередивши про даний метод і вже наш спеціаліст вирішить, чи є необхідність в проведенні еластографії у конкретного пацієнта.

Як  інтерпритувати отримані результати – пацієнту, який пройшов еластографію молочних залоз в нашому закладі, на руки буде видане заключення, яке містить, як добре відому Вам інформацію при загальному УЗД, так і інформацію по еластографії у вигляді класифікації за стандартами BIRADS , яка була прийнята до використання в Україні.

Якщо Ви бажаєте записати пацієнта на обстеження, телефонуйте:(0472) 56-07-07, 56-08-08

Якщо Ви бажаєте поспілкуватись зі спеціалістом нашого центру з приводу даної методики,  телефонуйте: (0472) 56-95-78, 0949850578

Реєстратура «Медичного діагностичного центру «ЛУР» знаходиться: м.Черкаси, Перша Черкаська міська лікарня, вул. Дахнівська, 32, корпус стаціонару (перший поверх).